Wordpress

Hoe kan ik Varnish activeren voor Wordpress?

Varnish is een technologie voor caching. Bij caching worden de webpagina’s in zijn geheel in het snelle RAM-geheugen van de server opgeslagen. Zo wordt niet meer iedere pagina samengesteld wanneer er een bezoeker op je website komt, maar wordt die pagina in zijn geheel uit het geheugen opgehaald. Hierdoor is er minder rekenkracht nodig en laadt de pagina megasnel in bij de bezoeker.

1.    Schakel Varnish in op je hostingpakket

• Ga naar https://mijn.nomeo.be/ en log in.
  • Ga naar “Diensten” en klik op de knop “details” naast je hostingpakket.
  • Je ziet nu de detail instellingen van je hostingpakket. Rechtsboven zie je een hele reeks knopje.

• Klik op 'geavanceerd'.
  • Scroll naar beneden tot je bij Varnish komt.

• Zet het schakelaartje op aan.
  • Je krijgt nu alle detailgegevens van Varnish te zien die je kan gebruiken om Varnish in het stellen op je Wordpress installatie.

Noteer de naam van de varnish server, Varnish Listen Port en Varnish Secret. Die zal je nodig hebben voor de verdere installatie.

• Klik op 'opslaan'.
  • Na 2 minuten is de Varnish instantie klaar voor gebruik.

2.    Installeer de VCaching plugin

• Log in op je Wordpress installatie
  • Ga in het linkermenu naar 'Plugins' en klik op 'Nieuwe Plugin'.

• Zoek de plugin 'VCaching' en klik op 'Nu Installeren'.

• Nadat de plugin is geïnstalleerd, klik je op 'Geïnstalleerde plugins'.

• Controleer of de plugin in de lijst van plugins staat.

3.    Activeer de Varnish plugin

• Ga in Wordpress naar 'Geïnstalleerde plugins'.

• Ga naar de 'Varnish Caching'-plugin en klik op de 'Activeren'-link.

• Eens de plugin geactiveerd is, staat in het linkermenu het item “Varnish Caching”. Klik op het item “Varnish Caching”.

• Vul de instellingen in op “Settings”.
    Gebuik deze instellingen:
    • Schakel 'Enable' aan.
    • Zet de 'Homepage cache TTL' op 7200.
    • Zet de 'Cache TLL' op 3600.
    • Bij IP's vul je 127.0.0.1 in.
    • Zet de optie 'Dynamic Host' aan.
    • Zet de optie 'override default TTL' aan.
    • 'Purge Key' : Klik op het icoon achteraan het veld om een key te genereren.
    • 'Logged in cookie' : Klik op het icoon achteraan het veld om een key te genereren.
    • Zet de optie 'Use SSL on purge requests' aan.
    • Zet de optie 'Enable Debug' aan.

• Klik op 'Save'.

4.    Genereer een VCL

VCL is de Varnish Configuration Language. Het wordt gebruikt om Varnish op maat in te stellen van je project.
Met de VCaching plugin kan je op een eenvoudige manier zelf een VCL gegereren.

Als je geen eigen VCL instelt op je hostingpakket, dan wordt een standaard VCL gebruikt die door nomeo is ingesteld.

• Ga naar de tab 'VCL Generator'

• Vul de instellingen in.
    Dit zijn de aanbevolen instellingen:
    • 'Backends': Dit is de hostnaam van de webserver, bijv. apache05.websrv.be
    • 'ACLs': leeg laten
    • 'Version': 5

• Klik op 'Download'
    Het VCL-bestand zal nu gedownload worden. Je kan dit bestand vinden in de downloads-folder op je computer.
    Als het bestand in een zip-bestand zit, dan kan je het best eest uitpakken.

5. Laad het VCL-bestand op naar de server

• Geef het bestand de correct naam.
    Standaard krijgt het vcl-bestand de naam "default.vcl". Hernoem dit bestand naar je domeinnaam.vcl
    Voorbeeld: Als je domeinnaam "eblog.be" is,  dan kun je het bestand "eblog.be.vcl" noemen.

• Verbind naar de webserver via FTP (bijv. FileZilla) of SSH.
    De gegevens om te verbinden naar de webserver kan je vinden op https://mijn.nomeo.be

• Zoek de .varnish-folder.
    Je kan deze folder direct vinden als je verbindt met de

• Laad het vcl-bestand op naar de server.
    Na maximaal 5 minuten wordt het vcl-bestand ingeladen in de configuratie van Varnish.
    Als er daarbij een fout optreedt, dan wordt er een error-bestand zichtbaar.

6. Klaar!